sparing

Hvordan spare penger i matbutikken

De aller fleste i Norge synes at den månedlige utgiftsposten til mat og dagligvarer er altfor høy, og mange sliter med å få endene til å møtes i slutten av hver måned. Det finnes imidlertid en rekke gode tips og smarte valg for å redusere utgiftene til mat, og nedenfor kan du lese mer om hver enkelt av dem.

Lag matbudsjett

Start med å få oversikt over hvor mye du faktisk bruker i dagligvarebutikken i løpet av en måned. Ta vare på alle kvitteringer og summer opp. Da ser du enkelt hvor mye penger du har brukt.

Fører du opp en mer detaljert oversikt over dine handlevaner, f.eks. frukt og grønt, godteri, brød, kjøttvarer – vil du få en god pekepinn på hva du bruker mest penger på. Det er også i denne oversikten du ser hvor du kan kutte kostnadene til mat og dagligvarer. Har du f.eks. høye utgifter til godteri i løpet av en måned, kan du bestemme deg for å halvere utgiftssummen. Ønsker du å stramme inn hele matbudsjettet, er dette også mulig – om du setter deg realistiske mål.

Går du inn på nettsiden til Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO), så kan du lese mer om referansebudsjett – som gir deg en oversikt over et rimelig familiebudsjett. Budsjettet tar utgangspunkt i månedlig utgifter for husholdninger i Norge, og oppjusteres hvert år. Her finnes også en budsjettkalkulator, som er et nyttig verktøy å bruke for de fleste som ønsker å leve nøkternt.

Ved å lage et matbudsjett, så blir utgiftene til dagligvarer mye mer oversiktlig. Det viktigste er at man lager en plan over hvor mye man skal bruke på mat og husholdningsartikler hver måned. I tillegg må man ha viljestyrke til å holde seg til planen.

Belønningen får man når en ser at man klarer å redusere utgiftene til mat, og opplever at lønnen varer mye lenger enn tidligere. Man slipper dermed å bekymre seg for å være blakk før neste månedslønn kommer inn på konto.

Gjør storhandel en dag i uken

Undersøkelser viser at jo oftere man går inn i en matbutikk, jo mer kjøper man. Mange handler på impuls mens de er i butikken, og da kjøper man raskt mye mer enn det man egentlig trenger. Impulshandling kan utgjøre store pengesummer i løpet av et år.

Et godt råd er å lage en innkjøpsliste for en hel uke av gangen. Da slipper man å småhandle hver eneste dag. Finn gode middagsretter på nett eller i kokebok, og skriv opp alt man trenger av ingredienser for hele uken. Husk også å handle inn nødvendige husholdningsartikler som såpe, shampoo, toalettruller mm. for hele uken eller måneden.

Det kan også være lurt å huske på at man ikke bør gå sulten til butikken. Da er det lettere å falle for fristelsen til å kjøpe snacks på impuls.

Se etter billigvarer

Mange dagligvarebutikker har lavprismerker på et stort antall varer. Velger man f.eks. First Price eller X-tra får man varer og husholdningsartikler til en mye lavere pris enn om man velger kjente merkevarer.

De største merkene bruker mye penger på innbydende og fargerik reklame, og det må man som kunde betale ekstra for. Lavprismerkene har en nøktern og litt kjedelig innpakning, men kvaliteten på innholdet er like godt.

Kjøp varer på tilbud

Et annet tips er å lese kundeaviser og reklameblader fra matbutikkene man bruker å handle hos. Her kan man finne aktuelle og gode tilbud, som gjør at man kan spare mye på ukeshandelen.

Bak brød selv

Det høres kanskje litt omfattende ut, men å bake brødet selv er et godt tips for å redusere utgiftene til dagligvarer. Å kjøpe ingredienser som mel, gjær, melk osv. er mye billigere enn å kjøpe ferdiglaget brød. En storfamilie kan spare flere tusen kroner i året på å bake brødet selv.

Ikke kast god mat

God og holdbar mat som ikke spises opp en dag, kan med fordel brukes til dagen etterpå. Å lage restemiddag en dag i uken er en god idè når man vil spare penger. Det snakkes mye om i media at folk kaster altfor mye mat, så her bør man bli mer bevisst.

Se etter frossenvarer istedenfor fersk mat

Ferske matvarer er dyrere enn frosne, og her er det også mulig å spare mange kroner i løpet av en måned. Kjøper man frosne grønnsaker f.eks. inneholder de like mye vitaminer og mineraler som de ferske grønnsakene.

Bruk medlemskortet ditt flittig

Er du medlem av Trumf eller Coop? Da er det smartest å benytte medlemskortene så ofte som mulig når du handler mat. Ta jevnlig en kikk i medlemsbladene også, slik at du ikke går glipp av de beste tilbudene.

Ta med handlenett

Ved å benytte medbrakt handlenett istedenfor å kjøpe plastposer i butikken, sparer man mange kroner over tid. I tillegg er det miljøvennlig.

Unngå ferdigmat

Prisen på ferdiglaget mat er gjerne 30 – 100% dyrere å kjøpe enn om du skulle lage maten selv. Skal man spare penger på mat bør man derfor unngå å kjøpe dette. I tillegg smaker hjemmelaget mat bedre, og er dessuten mer miljøvennlig.

Ta med niste til jobben

Kjøper du mat og drikke på jobben i kantina? Her er det også mye penger å spare ved å smøre med deg niste hjemmefra, og eventuelt ta med kaffe på termos.

Velg vann som drikke

Kjøper du brus, saft eller annen leskedrikk i hverdagen? Ved å velge å drikke vann istedenfor kan man spare mange kroner i løpet av en måned. Det er dessuten mye sunnere å drikke vann enn sukkerholdige leskedrikker.

Author Since: Aug 06, 2018